• +36302689898
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • H-P: 9-18
Mediterrán lakberendezési stílus

Mediterrán lakberendezési stílus

A Földközi tenger országai sokfélék, különböző szín, forma és motívum világgal. Ezért a mediterrán stílus is vidékenként más jellegzetességekkel rendelkezik, így megkülönböztetünk Görög, provance-i,Toszkán és Spanyol mediterrán területeket.

Általánosságban azonban van néhány stílus elem, mely mindegyikre igaz. Ilyennek például az élénk szín használat, a kovácsolt vas korlátok, karnisok használata, kézműves tárgyak elhelyezése. Mindegyik terület használ rusztikus felületeket és terméskő burkolatokat. A padlón általában terméskő burkolatot használnak, sok természetes anyagot használnak, színekben a földszínek dominálnak.Jellegzetes konyhákat készítenek ahol a felső szekrények szinte eltünnek, helyettük a polcok veszik át a szerepet, megmutatva az összes használati tárgyat.

Provance térségében a házakat szellős terek jellemzik, egyszerű fapadló, vagy natúr, matt felületű kő, kavics, tégla borítja a padlót, a falakat fehérre, halvány földszínűre festik antikolással, a textíliák is lágy pasztellszínekben pompáznak. Az ablakokban rengeteg virágot, a fűszernövényt helyeznek. Az otthon középpontjában a tágas konyha és étkező áll, ahol a jellemzően rézből készült konyhai eszközök és kiegészítők mindig szem előtt vannak a falon fellógatva. A bútorok anyaga natúr fa, amit néha halvány színekre pácolnak, illetve fehérre festenek. Régi vagy régies hangulatú kiegészítők, berendezési tárgyak kerülnek az egyszerűen díszített bútorokra.

Spanyol mediterrán stílust szokták tüzes stílusnak is nevezni az erős vörös-narancsos színek használata miatt és az egyéb külföldi hatások miatt. Az ország Európa és Afrika határán fekszik, a római birodalom része volt egykor, de a mór hatás jeleit is láthatjuk az ottani enteriőrökben. Nem véletlen tehát a tüzes vöröses-narancsos színhasználat, a gyakran túlburjánzó díszítettség, a monumentalitás és a hatásvadász jelleg. Ez a stílus a gazdagságot az arany gyakori használatával kívánja hangsúlyozni. A  berendezésben a sötét színű faragott fa bútorok, a kovácsoltvas vasalatok, fogantyúk és kiegészítők jellemzőek, továbbá a bőr kárpitok, a növényi ornamentikával díszített lakástextilek, az áttört, csipkézett fémrácsozatok a bútorok ajtaján, illetve önálló térelválasztó elemekben ugyancsak dominálnak.

Olasz mediterrán stílusra az elegancia jelemző leginkább. A művészetek bölcsője, a formatervezés, a design egyik fellegvára Olaszország, így érthető, hogy lakberendezésükre is az egyszerűség, de a tökéletes elegancia a legjellemzőbb. Az olasz tájakra jellemző a minőségi anyagok használata, kedvelik a finom, drága textíliákat , a bőrt, és a fa anyagokat is. Itt is megtaláljuk az antikolt festési módot a falak díszítésénél, a színvilág ezen a tájon is a melegebb tónusok felé közelít, okker, narancs, piros, és a bordó is kedvelt. Kőburkolat csak a vizes helyiségekben jellemző, a nappaliban, hálóban inkább fapadlót használnak.

Képek forrása: images.google.com


Ha álmai otthonát mediterrán stílusban szeretné berendeztetni,
akkor vegye fel velem a kapcsolatot:


Vónya Tímea

Lakberendező, Interior Stylist
Attraktív Design Studio alapítója
Lakberendezők Országos Szövetségének tagja
© 2021 Attraktiv Design Studio Bt. Minden jog fenntartva.