Mini lakás 19 m2-en nappalival, étkezővel, konyhával, fürdőszobával és galériával - 2014

A IX. kerületben Budapesten található század eleji bérházban van ez a  kis "lakás", melynek eredeti alapterülete 15 m2, és funkcióját tekintve az elmúlt években raktárnak használták, a század elején pedig a cselédeknek volt a lakrésze.

Méretéből és funkciójából adódóan így semmilyen komforttal nem rendelkezett ez az " L" alakú helyiség, még fűtési lehetőséggel sem, egyedül a folyosó felőli falon volt található egy vízcsap. A tulajdonos azonban úgy gondolta, hogy ez a helyiség a raktár funkciónál többre érdemes, és felkért arra, hogy a lehetőségekhez képest egy életteret, esetleg lakásnak nevezhető helyiséget alakítsak ki belőle.

Szerencsére a helyiség mellett a folyóson (pont a lakás egyik falával közös falon) van egy WC, melyet a ház lakói -akiknek komfort nélküli lakásuk volt- használhattak. Így kézenfekvő volt, hogy a csatorna kivezetését a mini lakásból ebbe a WC kötjük be. A  mini lakás WC, mosdó, zuhany és mosogató vízelvezetése így megoldottá vált, és természetesen a kivitelező csapatom ezt gond nélkül meg is oldotta. Igen, mert mindezt be is terveztem, hiszen ezek nélkül nem lakás egy lakás! :)

A másik szerencse, melyet a tervezésnél jól ki tudtam használni, az az volt, hogy  a ház egyik lichthófja pont az "L" alak száránál található, melyre nyílt egy kis szellőztető ablak is a mi helyiségünkből. Ehhez kapcsolódott a  harmadik nagy szerencse mégpedig az, hogy a lakás felett már csak a lapos tető található, és így közvetlenül a lichthóf tetején egy tető kibúvó található. Így a lichthóf segítségével több dolgot is meg tudtam oldani ahhoz, hogy takaros kis otthon váljék belőle. A lichthóf tetején lévő tetőkibúvót lecseréltük egy átlátszó plexi tetőkibúvóra, a lichthóf belsejét pedig fehérre meszeltük, ezen kívül még egy fehér bakelit lemezt helyeztünk fel a hátsó falára, melyet egy reflektorral világítottunk meg, mely a lakás nappali részének a villanykapcsolójába lett bekötve. Ezzel a tetőkibúvón át természetes fény is érkezik az eddig természetes fény nélküli lakásba, de a reflektoros megoldással a fehér falakról visszaverődő fény is  teljes fényáradattal, igazi napsütés feelinggel látja el a lakást az új ablakon keresztül, melyet a lichthóf másik falára helyeztünk el. A lichthóf nyújt segítséget a nappali részen elhelyezett, ablak fölé szerelt hűtő-fűtő berendezés kivezetéséhez és kültéri egységének elhelyezéséhez, mely a tetőre került és a fűtés kiegészítéseként is szolgál. A fűtést a galéria feljáratánál lévő falon egy infra panel biztosítja, valamint a bejáratnál  lett elhelyezve egy tükrös infra panel, mely a fűtésen kívül az előszoba tükör szerepét is betölti.

A bejárati ajtó jobb oldalán lévő majdnem négyzet alakú részre helyeztem el a  galériát, mivel  3,15 m a lakás belmagassága. A galéria területe 4,8 m2, így a teljes lakás 19 m2-re nőtte ki magát. A galériára került  két személy részére matracokból kialakított fekvő rész, valamint egy gardrób szekrény, mely magába rejti a vízmelegítőt is, ami a galéria alatt elhelyezett fürdőszoba melegvíz ellátását biztosítja. Továbbá a galéria alá került beépítésre  szinte szekrény-szerűen a mini konyha és ide is érkezik a mosogatóhoz melegvíz a bojlerből.

A fürdőszobában a belmagasság 2 m lett, a galéria alsó részébe került a fürdő álmennyezete, melybe LED lámpák lettek beépítve. A fürdőben el tudtam helyezni egy zuhanyfülkét, a régi lichthófra nyíló ablak beépítésével egy mosdópultot, mely alá beépítésre került egy keskeny elöltöltős mosógép és egy WC. A fürdő ajtaja szekrény ajtó szerűen nyílik, asztalos készítette, így a fürdő bejáratához egy 25cm mély és 2m magas szekrényt is eltudtunk helyezni a háztartási dolgok tárolására. A fürdő szellőzését egy új kis ablak elhelyezésével, a lichthófra  történő nyitásával oldottuk meg.

A beépített mini konyha, melyet a bejárati ajtó mellett helyeztem el tartalmaz egy beépített  kis hűtőt, mosogatót, 60 cm készítő helyet és egy felső szekrényt az edények tárolására, valamint egy mozgatható elektromos főző lapot, melyen rántotta és egyszerű ételek elkészíthetőek. Használaton kívül egy rolós ajtóval teljesen eltakarható a mosogató és a készítő rész, így olyan mintha ott csak egy szekrény állna. A mini konyhával szembeni falon az előszoba tükör-infrapanel után elfér egy két bárszékkel ellátott mini étkező pult.

A lakás hátsó részébe került a nappali rész, ahol két ággyá alakítható fotel került elhelyezésre, így itt is tud még akár két vendég aludni, így nem csak a galéria használható alvásra. A TV a lakás hátsó falán kapott helyet, olyan magasságban, hogy akár a galériáról fekvés közben is nézhető, nem csak a földszinti nappaliból. A lakás hátsó falán lévő bemélyedő falszakasz adta magát, hogy oda kerüljön a gardrób szekrény beépítve, mert így nem vett el teret a hasznosan kihasználható területekből és egészen a teljes belmagasságig fel lehetett vinni. A felső részekben kevésbé használatos dolgokat lehet elhelyezni. Az alsó részekre toló ajtók kerültek, hogy a térből ne vegyünk el és egy kis tértágítási célzattal tükrök kerültek fel az ajtókra 2 m magasságig. A nappali rész falára tértágító hatással egy erdei utat ábrázoló fali poszter került, de ez a tértágító hatás érvényesül a galéria hátsó falára felkerült napraforgó táblát ábrázoló poszterrel is.

A lakásban a világítás játékos álmennyezetekbe épített LED lámpák biztosítják, melyek több körösen kapcsolhatóak. Még a galériáról is kapcsolható a nappali rész kör alakú álmennyezete. Természetesen a lakás villanyhálózatát is fel kellett ehhez újítani, sőt a villanyórát is fel kellett bővíteni, mivel nem volt elég kapacitása egy komplett lakás kiszolgálásához.

Ezzel az átalakítás sorozattal kialakult egy élhető lakás, mely alkalmas egyetemistáknak, legénylakásnak, fiatal párnak életkezdéshez, vagy akár turistáknak is. A tulajdonos még nem döntötte el, hogy mi lesz a sorsa ennek az "új" ingatlannak, de így a raktár funkció helyett sokrétűen tudja hasznosítani a jövőben.

Vónya Tímea
Lakberendező, Interior Stylist
Lakberendezők Országos Szövetsége tagja

© 2017 Attraktiv Design Studio Bt.

Please publish modules in offcanvas position.